Мисията на НАСА за промяна на траекторията на астероид с помощта на

...
Мисията на НАСА за промяна на траекторията на астероид с помощта на
Коментари Харесай

НАСА: Пазим Земята от астероиди

Мисията на НАСА за промяна на траекторията на астероид с помощта на ударната галактическа сонда DART (Double Asteroid Redirection Test) е сполучлива, съобщи пред АП във вторник ръководителят на американската галактическа организация Бил Нелсън.

" Днес НАСА удостоверява, че DART сполучливо е трансформирал траекторията на целевия метеорит ", съобщи Нелсън на конференция, отдадена на резултатите от задачата.

На 27 септември 633-килограмовата сонда се блъсна в метеорита Диморф с диаметър 160 м, на към 11 милиона километра от Земята, със скорост 6,2 км в секунда. Сблъсъкът е следен от италианския кубсат LICIACube, който се е отделил от сондата пет дни по-рано, пище news.bg.

Според ръководителя на НАСА преди началото на задачата времето, за което метеоритът Диморф е направил едно завъртане към метеорита Дидима, в чиято орбита се намира, е било 11 часа и 55 минути. След конфликта на сондата с Dimorph астрономите, употребяващи наземни телескопи, откриват, че орбиталният ѝ интервал е намалял с 32 минути, което трансформира траекторията ѝ.

DART е първата задача, която има за цел да промени траекторията на метеорита, с цел да защищити Земята от евентуално рисков конфликт. Преди теста управлението неведнъж акцентира, че Диморф, който е част от по-голямата астероидна система Дидима, не съставлява опасност за Земята.

Ударната сонда беше изстреляна през ноември предходната година благодарение на тежката ракета Falcon 9 на SpaceX.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР